DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Şubat ayı boyunca Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başladı.

Tüp Bebek Ünitesi

Bölüm Hakkında

Bir bebek sahibi olmak tüm çiftlerimizin hayali. Fakat bazen bazı sebeplerden dolayı maalesef bebek sahibi olmak o kadar kolay olmuyor. Özellikle kısırlık (infertil) sorunu yaşayan çiftler için bu noktada Tüp Bebek (IVF) uygulaması kurtarıcı bir rol oynuyor.

Çocuk sahibi olamayan infertil çiftler için hasta odaklı bir yaklaşım sergilenmeli, embriyolog, jinekolog, üroloji uzmanları, tıbbi genetik uzmanı, biyolog ve psikologlardan oluşan uzman bir kadroyla Tüp Bebek uygulaması gerçekleştirilerek çiftlerin bebek sahibi olması amaçlanır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci

Birkaç aşamadan oluşan Tüp Bebek tedavi süreci kişinin yumurtalık kapasitesi, vücut kitle endeksi, yaşı ve genetik özelliklerine göre uygulanır.

Ön Görüşme Aşaması

Birkaç hafta süren Tüp Bebek uygulaması aşamalarının ilki Ön Görüşme Aşamasıdır. Bu aşamada çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerle görüşme yapılarak anne ve baba adayının infertilite (kısırlık) hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır. Kısırlık nedenleri anlatılarak ve bazı testler uygulanarak anne ve baba adayı bilgilendirilir.

Çiftlerin sperm analizi testleri, rahim filmi istenir ve eğer daha önce herhangi bir infertilite tedavi süreci geçirdilerse testlerle ilgili kan tahlilleri ve raporlar istenir. Bu hasta hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı kolaylaştıracak ve tedavi süecinin daha doğru ilerlemesine yardımcı olacaktır. Son olarak anne ve baba adayından smear testi yaptırmaları varsa daha önce yaptırdıkları testin sonuçları istenerek kısırlık nedelnleri gözden geçirilir ve uygun tedavi uygulanmaya başlanır.

Yumurtaları Uyarma Aşaması

İkinci aşamada anne adayı doktoru tarafından görüşmeye çağrılır. Bu aşamada amaç anne adayının adetinin ikinci veya üçüncü günü yumurtalıklarının değerlendirilmeye tabii tutulmasıdır.

Anne adayının yumurtalıkları ultrason ile değerlendirilir. Sonuçlara göre doktor, hormon değerlerine bakılmasını isteyebilir. Tüm bunların sonucunda ilaç tedavisine başlanır ve yumurtalıkların gelişmesini sağlamaya yönelik yumurtalıkların uyarılması amaçlanır. 

Yumurta Toplama Aşaması

Üçüncü aşama yumurtaların toplanması aşamasıdır. Bu aşama anne adayı için kritik öneme sahiptir. İlaçlarla geliştirilen yumurtanın yeterli olgunluğa ulaştığı gözlemlenirse enjeksiyon ile rahimden alınır ve bu süreç genel anestezi altında gerçekleştirilir. 

Rahimden alınan yumurtaların geleneksel Tüp Bebek yöntemiyle veya mikroenjeksiyon adını verdiğimiz yöntem aracılığıyla döllenmesi sağlanır.

Embriyo Transferi Aşaması

Bu aşama embriyo gelişimlerinin izlenme süreciyle başlar. Laboratuvara alınan yumurta ve spermlerin embriyo gelişim süreci takip edilir ve bu süreçte yeterliliği yüksek olan embriyolar aralarından seçilir. Seçilerek alınan embriyolar alanında uzman doktor tarafından rahim içine yerleştirilir. Belirlenen kanun neticesinde 35 yaş üstü kadınlarda çift, bu yaşın altındaki kadınlarda ise tek embriyo konulması gerekmektedir.

Anne adayı, tamamen ağrısız gerçekleştirilen embriyo transferi sonrasında dinlenmeye çekilir. Yaklaşık bir saat gibi bir süre dinlenmenin ardından anne adayı yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Destekleyici Tedavi Aşama

Anne adayına destekleyici ilaçların verildiği ve embriyonun rahime daha güçlü tutunabilmesinin sağlandığı aşamadır. Anne adayına 15 gün sonrasında HCG Testi için randevu verilir.

Birim Doktorları

Ümit Özekici

Prof. Dr. Ümit Özekici

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Tüp Bebek Ünitesi

  • date

Doktora Sorun, Öğrenin